BARCELONA VISTA PELS SEUS DIBUIXANTS (1888 – 1929)

(ARTÍCULO EN CATALÁN)

Ens agradaria destacar, d’entre totes les virtuts d’aquest llibre, la seva capacitat per sorprendre el lector més jove. Veure el rebombori que es va organitzar, per exemple, amb la instal·lació de les figures nues a la plaça Catalunya és com a poc curiós. Així com la visió que tenia la població de Gaudí, l’annexió de barris que ara semblen el cor de Barcelona a la Ciutat Comtal… El llibre repassa uns anys certament abandonats de la història de Catalunya i ens l’explica amb les il·lustracions de l’època. És d’aquests llibres que es poden obrir per qualsevol pàgina i simplement, passejar per elles.

dibuixantsbaixallom

La contraportada d’aquest llibre de Josep Maria Cadena diu així: “Els carrers, places, monuments, esdeveniments, festes i costums de Barcelona han estat representats pels dibuixants al llarg de la història. (…) L’autor ens ofereix una explicació d’aquesta etapa històrica barcelonina. Així doncs, l’obra, mitjançant la qualitat dels dibuixos i l’encert del text, ens permet conèixer l’interessant període que significà la incorporació de la capital catalana a la Modernitat.” La impressió al llegir el llibre és aquesta però no només aquesta. La sensació és que aquest llibre hauria de ser a la biblioteca de qualsevol barceloní confés. Que cada cert temps s’hauria de fullejar amb calma, explicant els dibuixos als més petits, i així poder explicar la història d’aquesta ciutat generació rere generació. És una eina útil, fàcil i molt entretinguda.

dibuixantsbaixainterior

També ens agradaria destacar, amb una certa ironia, que en una gran quantitat d’il·lustracions, el sentiment és de vigència absoluta. Suborns, corrupció, desigualtat, pobresa… A tots ens sona, oi? Remirant a la biblioteca, hem volgut rescatar per a vosaltres uns quants llibres que ens sembla seran d’interès per tots els que estigueu interessants en aquest: Barcelona vista pels seus dibuixants (1888-1929):

Anuncios

Etiquetas: , , , , , , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: