“DE LLOPS i CAPUTXETES. Un estudi sobre la perversitat” (ed. Gregal)

llops i caputxetes

Sota el títol “De llops i caputxetes“, (Gregal 2016) Antoni Bardera i Serafí Gimeno ens plantejen un estudi sobre un dels aspectes essencials, i a la vegada foscos de la conducta humana. Un estudi de la perversitat, un tema interessant que ens endinsa dins d’aquella part fosca que tots com a éssers humans tenim. La maldat, com allò oposat a la bondat, l’absència de moral o de caritat. La psicopatia, allò que en grec significa “malalt de la ment”.

És un tema que també ja han tocat molts importants filòsofs o pensadors al llarg de la història, perquè no deixa de ser un fenòmen intrínsec dins de la mateixa naturalesa humana. Des de Plató, passant per Kant, Hanna Arendt o el mateix Freud han parlat molt sobre aquest fenòmen de la perversitat, del Jo més ocult dins de la naturalesa humana, que tots tenim reprimit en bona mesura, però d’altres no.

Es tracta d’un petit assaig de caire psicològic on s’hi analitza minuciosament algunes de les conductes més habituals que podem observar, sobretot en els nostres dies, sense anar més lluny a les escoles, el bulling, l’assetjament constant, la crueltat de nens, adolescents i adults vers els altres, l’assetjament en l’àmbit laboral; en definitiva són fenòmens que podem trobar cada dia en els mitjans de comunicació, però que cal acotar i saber explicar exactament en què consisteixen; aquest sentiment de maldat que tots portem dins i que forma part de la nostra naturalesa humana.

Per això, en aquest llibre s’intenta explicar i a la vegada aclarir algunes llacunes i creences errònies, bé per manca d’informació o per desconeixement d’allò en què consisteix aquest sentiment de perversitat.

Què motiva a una persona perversa i per què actua així? Hi ha realment un tipus o perfil determinat de gent, de persones amb qui és impossible relacionar-s’hi en segons quins àmbits? Són el que anomenen “gent tòxica”, que més val tenir allunyada de nosaltres. Aquestes persones tenen com a objectiu destruir determinades persones que no són com elles?

El llibre revisa alguns fenòmens des de les seves arrels, trastorns de personalitat que es van configurant al llarg de la maduresa de l’individu i que no s’han tractat mai; psicopaties, el narcicisme que estaria intrínsecament relacionat en part amb l’egocentrisme i que, fins i tot, moltes xarxes socials promouen, la societat actual i les noves tecnologies, com les xarxes socials que comentavem potencien aquest narcicisme, l’assetjament, les agressions i el xantatge també són presents en aquest estudi, que finalitza amb un capítol dedicat a la projecció de tota aquesta maldat al món del cinema, que en els darrers anys ha anat en augment, tant pel que fa en pel.licules com en sèries de televisió. La maldat també vèn audiencia i èxit a les pantalles i és un tema cabdal als nostres dies: com ja va dir Hanna Arendt, el mal s’ha convertit en quelcom banal i forma part, com un element més, del paisatge normal de la vida.

De tot això es parla en aquest petit llibre, altament recomanable per entendre una mica millor què hi ha dins d’una ment perversa. En exclusiva a la Llibreria de la Imatge.

Etiquetas: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarios to ““DE LLOPS i CAPUTXETES. Un estudi sobre la perversitat” (ed. Gregal)”

  1. lluismanuelg Says:

    Ups interesssant. Bona recomanació

  2. Antoni Bardera Says:

    Moltes gràcies per recomanar la nostra obra! Creiem que és una eina molt útil per poder-nos defensar dels llops que ens envolten.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: