“LA CIUDAD DE LAS DESAPARICIONES”, la 1ª edició en castellà dels textos d’Iain Sinclair (Alpha decay)

iain sinclair ciudad de las desapariciones

Iain Sinclair és un tipus estrany. Periodista, novel.lista, assagista, poeta…; formà part dels moviments de poesia d’avanguarda britànics de les dècades dels 60 i 70. D’acord, tot això no és tan estrany; sí ho és que l’obra que a la fi li ha valgut un reconeixement internacional (si bé a Espanya ha romangut inèdita fins ara) resulta francament inclassificable.

A grans trets, “La ciudad de las desapariciones” és un recull d’articles a on el Sinclair es dedica a documentar, amb ànim insurgent, la llarga però inexorable gentrificació de la ciutat de Londres, a on ell pertany, i com aquest procés esborra la memòria històrica dels barris i hi expulsa els veins per convertir la capital en un parc temàtic del capital, valgui la redundància. L’autor registra totes aquestes transformacions mitjançant una descripció del territori urbà molt allunyada i fins i tot oposada a les que en fan a les guies de viatges: i aquí és on la cosa comença a enredar-se (i a posar-se interessant), perquè el seu mètode descriptiu forma part del moviment de l’anomenada psicogeografia, que segons la Wikipedia és l’estudi dels efectes específics de l’entorn geogràfic, conscientment organitzat o no, en les emocions i la conducta dels individus… També hi podem trobar la següent definició, molt més pintoresca i suggestiva: “una gran casa de nines plena d’alegres i inventives estratègies per a l’exploració de les ciutats… En altres paraules, gairebé qualsevol cosa que porti els vianants fora de les seves trajectòries predictibles, tot sacsejant-los amb una nova consciència del paisatge urbà”.

Un cop arrivats a aquest punt ja podeu suposar que no estem davant d’un text per a tots els públics precisament, però si busqueu més coses que no pas una novel.leta fàcil i disfruteu amb les obres més iconoclastes, sens dubte amb “La ciudad de las desapariciones” teniu diversió assegurada. Mai no acabes de saber si estas llegint un article periodístic, un relat de (no?) ficció, un poema en prosa, un assaig o una gran “teoria conspiranoica”, al.lucinada i fascinant, a on les dades històriques, la crònica social, el reportatge d’actualitat i la fantasia pura i dura s‘entrellacen de les més insospitades maneres. Sovint succeeix que en Sinclair està fent una exhaustiva descripció de, per exemple, un determinat carrer antic de Londres amb tots els seus detalls històrics, artístics i arquitectònics, i de sobte comença a explicar-te una disparatada visió psicodèlica que va tenir un dia quan passava per allà (no aclareix si sota els efectes d’alguna substància), o potser un somni absurd que recorda perquè hi apareixia el carrer esmentat, o ens parla d’una pedra (sí, una pedra) que segons ell guarda connexions amb el més enllà, o qualsevol altre cosa que trenqui d’arrel amb la suposada coherència del text, i dic suposada perquè de seguida resulta evident que ell se la passa bastant pels dallonsis, la coherència… però la coherència convencional: perquè ell té la seva pròpia, a la qual es manté fidel.

I això és el que resulta més interessant de tot plegat: veure, o més aviat intuir (perquè un mai no arriva a penetrar totalment el discurs d’aquest home) com tota aquesta mena de viatge interdimensional té un sentit molt clar per ell; que tots aquests links conceptuals que recorren la seva obra conformen una imatge absolutament brillant del món passat, present i potser futur. I aquest deu ser, segurament, el sentit últim dels seus textos: que cadascun d’ells concentra, d’alguna boja manera, tota l’existència humana en uns paràgrafs hipnòtics i espurnejants. Molt recomanable en aquests temps de reinvenció del món (forçada o no), i una lectura estimulant per als que ho sàpiguen veure.

Enric Mora

Etiquetas: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Una respuesta to ““LA CIUDAD DE LAS DESAPARICIONES”, la 1ª edició en castellà dels textos d’Iain Sinclair (Alpha decay)”

  1. lluismanuelg Says:

    L’haurem de llegir 😜 Gràcies per la recomanació

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: